062/8156871 - Trubači za veselja Veseli momci

„Nisam znao da na taj način možeš da sviraš trubu“ – Miles Davis, posetilac festivala u Guči.

Selo Guča u Dragačevskom okrugu je miran i živopisan deo zapadne Srbije, dok je svetsku slavu steklo zahvaljujući Saboru trubača, najvećem događaju trubača i duvačkih orkestara na planeti.

Ljubav Dragačevljana prema muzici, posebno prema trubi, započela je u vladavini kneza Miloša Obrenovića, koji je naredio da se formira prvi vojni orkestar 1831. godine. Od tada do danas truba ovde neprekidno caruje i zagreva dušu svom stanovništvu.

Zvuk trube tradicionalno prati sve veće događaje u seoskom i gradskom životu Srbije uključujući: rođenja, krštenja, venčanja, slave, oproštajne zabave za one koji se pridružuju vojnoj službi, državne i crkvene festivale, a takođe i događaje kada se ljudi ispraćaju sa ovog sveta. U tim prilikama, svira se odgovarajuća muzika, čuvajući na taj način duh tradicije.

Muzika je vrlo raznovrsna: od autohtonih melodija preko narodnih kola, karakterističnih plesova, kao što je čoček na jugu Srbije, pa sve do melodija nastalih u novije vreme, uvek vodeći računa o poštovanju tradicionalne harmonije.

Ova muzika je osvojila srca ne samo lokalnog stanovništva, već i zagrejala srca stranaca iz celog sveta. Tokom nekoliko dana festivala u Guči, retko ko može da odoli da se prepusti ritmu i melodijama, koji ubrzavaju adrenalin i jednostavno primoraju čoveka da skoči na noge i zapleše.

KAKO IZGLEDAJU DANI TOKOM TRAJANJA GUČA FESTIVALA

Svake godine u avgustu, pospano selo Guča pretvara se u veliku zabavu usled održavanja festivala. Tada je vazduh ispunjen zvukom truba i mirisom mesa sa roštilja, a ulice ljudima koji se vesele, igraju i piju.

Posle uvodne pesme ,,Sa Ovčara i Кablara”, koja svake godine označava početak festivala, trubači šetaju ulicama i sviraju svoje pesme, pozivajući ljude iz celog sveta da plešu i zabavljaju se do izlaska sunca. Narod se budi uz zvuke trube i zabava počinje od ranog jutra.

Tokom festivala, trubači iz cele Srbije takmiče se za prestižnu nagradu Zlatna truba. Pored ovog takmičenja, raznovrstan program sa bogatom kulturnom baštinom, poput tradicionalnog venčanja, sportskih događaja i umetničkog programa, zabavlja stotine hiljada posetilaca tokom nekoliko dana trajanja festivala.

KULT DRAGAČEVSKE TRUBE

Kult tradicionalne dragačevske trube održavan je u životu skoro dva veka, bez obzira na politička i socijalna pitanja, a vremenom je dragačevska truba postala svetski poznata. Dobrim delom zahvaljujući trubi, ime Srbije odzvanjalo je širom sveta, na svim kontinentima. Sabor trubača je najpoznatiji festival, koji postoji 59 godina i privlači goste i muzičare sa svih kontinenata.

Neki orkestri kada se pojave na sceni za zvanično takmičenje, nose nacionalnu odeću. Autentične nošnje, autohtoni plesovi i muzička pratnja, postali su sastavni deo nacionalnog skupa.

Virtuozni muzičari su uglavnom samouki i pružaju autentičnu atmosferu bez premca. Sviraju sasvim spontano, oslanjajući se na svoju maštu i muzičko pamćenje. Sviranje iz srca i duše, omogućava trubačima da njihova muzika dopre do srca slušalaca.

Sabor trubača iz Guče nastavlja da raste iz godine u godinu. Danas je ovaj muzički festival poznat po autentičnom zvuku, očuvanju srpske tradicije i dobrom provodu, popularniji, raznovrsniji i veći nego ikad ranije.

ZANIMLJIVE ISTORIJSKE ČINJENICE

Prvi dragačevski Sabor trubača održan je 16. oktobra 1961. godine u dvorištu crkve Sv. Mihaila i Gavrila u Guči. U početku je to bio vrlo skroman Sabor – gotovo subverzivan za preovlađujuće političke prilike tog vremena. Međutim, Sabor je postepeno rastao i proširivao svoj magični uticaj. Tokom proteklih tridesetak godina, Sabor trubača je postao glavni narodni simbol.

Trubači, i narodnih pesama i narodnih kola iz celog sveta, smatraju da je velika čast što su pozvani na Sabor trubača u Guči, a broj posetilaca se povećava svake naredne godine. Rekord je zabeležen 2010. godine, kada je Guča ugostila više od 700.000 posetilaca, tokom 10 dana svečanosti.

Sa značajnim iskustvom u organizovanju okupljanja, tradicionalno gostoljubiva Guča zaslužila je svoje mesto na listi svetskih muzičkih festivala. Кao svetski priznata prestonica trube i jedinstveni kutak pozitivne energije, ogromne radosti i spontanosti, zajedno sa prodornim, ali nežnim zvukom trube, Guča je mesto katarze srca i duše tokom trajanja festivala.

Sve ovo je više nego dovoljno da Guča privuče putnike iz Meksika, Španije, Grčke, Danske, Кine i iz mnogih drugih bližih ili udaljenih zemalja.

Imena Bobana Markovića, Milana Mladenovića, Ekrema Sajdića, Elvisa Ajdinovića, Fejata i Zorana Sejdića nosila su slavu srpske trube širom sveta.

Veseli momci, orkestar Danijela Kostića, trubači Novi Sad, u više navrata uveličao je veličanstveni festival trubača u Guči.