Zašto bi trebalo da naučite da svirate trubu – 9 razloga

Brojni su razlozi zbog kojih bi trebalo da naučite da svirate trubu. Truba ne samo da se koristi u mnogim žanrovima, već ima i zdravstvene i psihološke blagodati, koje se ne mogu postići sviranjem nekog drugog instrumenta.

Od svih orkestarskih instrumenata, truba je jedna od najznačajnijih. Napravljena je od mesinga, koji joj omogućava da proizvodi zvuke, koji se najglasnije čuju među ostalim instrumentima, koji su u okviru orkestra. 

Mnogi profesionalni trubači izabrali su baš trubu, jer imaju mogućnost da sviraju sve moguće žanrove, od narodne i zabavne muzike, preko džeza, do stranih pesama.

Ako ste zainteresovani za učenje sviranja trube, ističemo još nekoliko razloga, koji bi mogli da vas podstaknu da se odlučite baš za ovaj instrument:

  1. Sviranje trube poboljšava pamćenje

Prema brojnim istraživanjima, sviranje i slušanje trube može imati značajne efekte na čovekovo pamćenje. Sviranje trube može da se koristi u terapiji, kao sredstvo za poboljšanje kognitivnih veština, čiji efekti mogu biti dugotrajni, posebno kod dece.

  1. Izoštrava fokus i povećava koncentraciju

Tokom sviranja trube, zahteva se fokus trubača na nekoliko komponenata, kao što su tema, trajanje note i ritma, visina tona, kao i kvalitet zvuka. Кada ste uključeni u orkestar, potreban vam je najveći nivo koncentracije, jer morate biti u stanju da se truba čuje. Takođe, trubači treba da slede i mnoga druga pravila tokom sviranja, kako bi izvedba bila uspešna.

  1. Truba će vam pružiti osećanje postignuća

Truba nije komplikovan instrument za učenje, ali kao i svi instrumenti, zahteva posvećenost da bi se sviranje savladalo. Nakon što savladaju sve izazove prilikom učenja sviranja trube, izvođači se osećaju ponosno i smatraju da su postigli nešto značajno. Кada započnete učenje sviranja trube, čak i nekoliko naučenih nota mogu biti veliko postignuće.

Ukoliko smatrate da trubači stvaraju najbolju atmosferu na slavljima i planirate da ih angažujete za vaš predstojeći važan događaj, orkestar Veseli momci će svojom muzikom upriličiti vaše važne trenutke. Budite slobodni da nas kontaktirate na imejl: veselimomci@trubacinovisad.com  ili na telefon: +381628156871.

  1. Truba je instrument za sva vremena

Tačno vreme nastanka trube se ne zna, ali činjenica je da ona ima veoma dugu muzičku istoriju. Nekada se redovno koristila za sviranje marševa, a vremenom su je trubači počeli uključivati u muziku, a nedugo zatim i u muzičke orkestre.

  1. Truba se koristi u raznim orkestrima

Jednom kada ovladate ovim mesinganim instrumentom, on će vam pružiti brojne mogućnosti i uzbuđenje prilikom svakog izvođenja. Кarijera trubača jedna je od najperspektivnijih u muzici, jer su trube potrebne, maltene, u svim orkestrima. S obzirom na to da melodija trube nadvladava melodije većine drugih instrumenata, truba se može koristiti u raznim orkestrima.

  1. Sviranje trube deluje terapeutski

Mnogi dokazi pokazuju da je sviranje trube dobro za čovekovo mentalno zdravlje. Zvukovi trube mogu značajno uticati na nečiji proces razmišljanja, kao i na dalji tok života.

  1. Truba pomaže u razvijanju odličnih motoričkih sposobnosti

Da bi svirao trubu, čovek mora imati jake prste, a to je prilično teško postići. Za razliku od drugih duvačkih instrumenata, poput klarineta koji zahteva korišćenje 9 prstiju, sviranje trube je ograničeno na upotrebu 3 prsta, što može biti komplikovano. Sviranje trube takođe uključuje kordiniranje očiju i ruku, što na kraju poboljšava čovekove motoričke sposobnosti i sposobnosti koordinacije. Sviranje trube takođe ima sposobnost da transformiše sviračevu energiju i usmeri mu fokus ka pozitivnom razmišljanju, što deluje blagotvorno, jer ublažava anksioznost i stres.

  1. Možete poboljšati i svoje veštine slušanja

Sviranje trube zahteva, ne samo potpunu koncentraciju, već i apsolutnu sposobnost slušanja. Trubači za veselja obično moraju da nauče kako da istovremeno slušaju i sviraju da bi mogli čuti netačne note i vršiti ispravke u onim delovima izvedbe, gde je to potrebno. Ovo je veština za ceo život, jer je ljudi mogu primeniti i u drugim oblastima.

  1. Naučiće vas da budete disciplinovaniji

Кao što je prethodno pomenuto, neki izazovi će se sigurno pojaviti u procesu učenja sviranja trube. Jedan pojam, koji početnicima u sviranju trube omogućava da prevaziđu ove izazove, jeste disciplina. Vežbanje sviranja trube zahteva posvećenost, a početnici, koji su disciplinovani, imaju veće šanse za profesionalni uspeh.

Zaključak

Truba je važan instrument koji ima nekoliko psiholoških i zdravstvenih blagodati (na primer, stimuliše mozak i poboljšava memoriju). Takođe, može vas naučiti kako da se organizujete i upravljate vremenom, što je veština koja se može primeniti u različitim scenarijima iz stvarnog života.

Truba takođe može podstaći vašu sreću, onda kada se osećate depresivno i može biti odličan izvor radosti za sve ljude oko vas. Prednosti učenja sviranja trube ne mogu se potceniti i zbog toga bi trebalo da je uzmete u obzir, ukoliko tek planirate kupovinu muzičkog instrumenta.